A villamosenergia- és a földgázpiacon jelentős változások mentek végbe az elmúlt időszakban: mindkét területen a sokszorosára emelkedett az éves fogyasztói átlagár. Ennek hátterét érdemes megismerni: A villamos energia és a földgáz árának alakulását roppant sok tényező befolyásolja, többek között az elérhető termelői kapacitások, a szabadpiaci kereskedelem, az időjárási ingadozások vagy földgáz esetén a földgáztárolók töltöttségi szintje. Az energiapiacok mozgatórugói 2021-ben
  • a COVID járvány utáni gazdasági fellendülés, majd az újabb variánsok okozta aggodalom,
  • a Nord Stream 2 körüli geopolitikai harcok,
  • a megszokottól eltérő időjárási körülmények,
  • valamint az orosz földgázellátás bizonytalansága voltak.
Mindez Európa-szerte alacsony földgáztárolói szinteket eredményezett és a nyugati tárolókészletek rekord alacsony szintekkel léptek be a fűtési időszakba. Idén a megnövekedett LNG szállítmányoknak és az enyhébb időjárásnak köszönhetően megindult a betárolás, így az északnyugat-európai földgáztárolók töltöttségi szintje meghaladja a kritikus 2018-as rekordalacsony szintet. Az orosz–ukrán válság hatással van az európai energiapiacokra és fokozza a jelenleg is érzékelhető ármozgások gyorsaságát. A konfliktus közvetlen hatása a földgázpiacra  főképpen a logisztikai ellátást, valamint a fogyasztói árakat érintheti. Mivel a villamosenergia árak továbbra is a földgázéval együtt mozognak, így indirekt módon a konfliktus a villamosenergia-piacot is sújtja.
A grafikon mindent megmutat…
A közeljövőben az európai energiapolitikai döntések, valamint az átalakuló piaci rendszer miatt mindkét terület általános szerződési feltételei módosulhatnak. A villamosenergia- és a földgáztermékek esetében megjelenhetnek az árképletes (spot, vagy bármilyen más indexhez kapcsolt) szerződések is. (Forrás: Energetikai hírlevél – E.On)