Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nincs most olyan település Magyarországon, ahol a közvilágításon ne próbálna spórolni az adott város vagy község. A minap rábaközi települések községvezetői kértek és kaptak tanácsot az ország egyik legnagyobb villamosipari cégének vezetőjétől. Nem véletlen, hogy a Vill-Korr alapító-ügyvezető igazgatóját kérték fel, a cég ugyanis több évtizedes tapasztalattal bír a közvilágítás terén (is).
Sok év tapasztalat áll mögötte.
Pontokba szedtük, hogy a szakember szerint milyen lehetséges megoldások vannak:
  • A legdrasztikusabb az, ha a közvilágítást lekapcsolják – ezt valójában senki nem támogatja.
  • A világítást le lehet kapcsolni egy adott intervallumra is, mondjuk éjjel tizenegy és hajnali 4 óra között. Ezt leginkább a közbiztonság miatt nem akarják a falvak, mert hiába tény, hogy ekkor kevés a mozgás egy faluban, a teljes sötétség alkalmat és lehetőséget adhat azoknak, akik a bűn útját keresik.
  • Kapcsoljuk ki minden második, minden harmadik, minden ötödik lámpát… Ez is felmerült. Talán a legkevésbé fájó megoldást jelenti azoknak a településeknek, amelyeknek az anyagi kényszer miatt azonnal lépniük kell. Általános receptet azért nem jelent ugyanakkor a „minden második” lámpa kikapcsolása – figyelmeztet a szakember – , mert vannak települések, ahol elve csak minden ötödik oszlopra szereltek lámpákat. Így ha minden második világít, az szinte teljes sötétséget jelent.
Nem könnyű a helyzet, ezt mindenki érzi.
  • Valódi megoldást a korszerűsítés és az „okosítás” jelent, amely azonban komoly költséggel jár. Azt hallani, hogy állami keret állhat majd rendelkezésre – pontosan erre a célra kijelölt forintokkal. Nehéz megmondani azonban, hogy egy-egy település mekkora összeggel számoljon, hisz – épp az előző pontra utalva – van, ahol kétszáz köztéri lámpát helyeztek ki, s van, ahol ötszázat, holott a falu méretei ennyire nem különböznek. Nyilván mindenki, aki teheti ezt a megoldást választaná, de sok település első körben még a kényszermegoldások közül kell, hogy válasszon. Remélhetőleg eljön az a pillanat is, amikor a hosszú távú megoldásban gondolkodhatnak.
Az okos megoldás